خوب شما تصمیم دارید فریلنسر باشید. این خیلی خوب است. شما یک قدم به آزادی شخصی و شغلی که دوستش دارید نزدیکتر شدهاید. در ادامه موارد مهمی را در زمینه آزاد کاری از نظر می گذرانیم، مواردی که برای شروع فریلنسینگ مهم به شمار میروند. صد البته موارد مهم دیگری هم وجود دارند پس از شما دعوت میکنم که در بخش نظرات آنچه به نظر خودتان مهم میرسد را با ما به اشتراک بگذارید.
مسائل مالی:
مسائل مالی مهمترین موضوع در آغاز کار فریلنسینگ است. احتمالا تا قبل از این شما به صورت هفتگی یا ماهانه حقوقی را دریافت میکردید. اما نداشتن این حقوق معین در دوره های مشخص بزرگترین ترسی است که در ابتدای آزاد کاری به جان فریلنسر ها میافتد. اما مطمئن باشید که خیلی زود به این وضع جدید عادت میکنید. نکته مهم این است که همیشه سعی کنید در حساب بانکی خود برای چند ماه آینده به اندازه کافی پول نگه دارید، حتی زمانی که به نظرتان کارها روی روال عادی خود پیش میروند.
مسلما پول خرج کردن جزء لذت بخشترین کارهاست ولی باید به فکر آینده هم باشید. بنابراین توصیه میشود همیشه مبلغی را پس انداز کنید تا در روز مبادا توان استفاده از آن را داشته باشید. همیشه توجه داشته باشید که بخشی از پول شما باید خرج موارد ضروری مثل پرداخت قبوض شود بنابراین حواستان به این خرجها هم باشد. در مجموع باید پول خود را به سه قسمت تقسیم کنید، یک قسمت برای خرجهای ضروری، یک بخش برای خرجهای غیر ضروری مثل خرید لوازم مورد علاقهتان و بخش آخر هم پس انداز که برای مواقع ضروری از آن استفاده میکنید مثل زمانی که اوضاع درآمد آزاد کاری در شرایط خوبی قرار ندارد.
محیط کاری:
در مورد محیط کاری در یک ادمین بحثهای زیادی با هم خواهیم داشت بنابراین در اینجا فقط اشاره کوچکی به این موضوع میکنم. سعی کنید محیط کاری خود را یک محیط ساکت و آرام نگه دارید. برای خیلیها این امکان وجود ندارد که در خانه چنین محیطی را ایجاد کنند برای همین توصیه میشود یک دفتر کاری برای خود فراهم کنید. حتی میتوانید در دفتر کاری دیگر فریلنسر ها شریک شوید به طوری که دو یا سه فریلنسر در کنار هم در یک دفتر کاری با هم فعالیت کنید هرچند که زمینه های فعالیتی شما کاملا متفاوت باشد. البته برخی هم مثل خود من این شانس را دارند که در خانه به آزاد کاری بپردازند چون محیط خانه این افراد به اندازه کافی ساکت و آرام هست.
کارنامه:
به عنوان یک فریلنسر، کارنامه شما نشان دهنده شما و کار شما است. به عنوان مثال اگر شما یک توسعه دهنده نرم افزار باشید باید همیشه یک پروفایل کامل در دسترس داشته باشید. این پروفایل میتواند شامل آخرین پروژه و پروژه های قبلی شما، زمینه و زبان برنامه نویسیای که در آن تخصص بیشتری دارید و سابقه تحصیلی و عملیتان باشد. اینکه چقدر در این پروفایل اطلاعات در اختیار دیگران میگذارید به خودتان بستگی دارد ولی جدا توصیه میکنم که در رزومه خود به هیچ وجه دروغ نگویید. به مواردی اشاره نکنید از آنها اطلاعات کمی دارید یا اصلا اطلاع ندارید یا از همه بدتر به مواردی اشاره نکنید که فکر میکنید الان مد هستند ولی خودتان تا به حال هیچ سابقه کاری در آن موارد نداشتهاید.
سابقه کاری شما به اندازه کافی همه چیز را بیان میکند. اگر در چند زمینه تخصص کافی دارید پس دیگر دلیلی وجود ندارد که به دروغ بگویید در دیگر زمینهها هم تخصص دارید. در واقع هر چه کمتر بدانید بیشتر شانس و تمایل آن را خواهید داشت که حرفه های جدید را یاد بگیرید. اگر کارفرمایی در زمینه ای غیر از زمینه های تخصصی شما سوالی پرسید یا پروژه ای سفارش داد بهتر است با اشاره به رزومه کاری خود بگویید که تا به حال در آن مورد فعالیتی نداشتید یا اینکه خیلی دوست دارید در این زمینه لینک قابل نمایش نیست . لطفا ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید لینک قابل نمایش نیست . لطفا ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید اطلاعات بیشتری کسب کنید ولی فعلا آگاهی کافی برای انجام این پروژه را ندارید. شاید به نظر این خوب باشد که به هر پروژه ای پاسخ مثبت بدهید ولی ممکن است نتیجه کاملا به ضرر شما باشد.
به کارنامه خود اهمیت دهید، آن را ارتقا دهید و وقت بگذارید تا فعالیتهای جدید را بیاموزید.
تعطیلات:
اکثر فریلنسر ها بر این باورند که تعطیلات برای آنها به ندرت باید پیش بیاید. کار مهم است ولی من به عنوان یک آزادکار این امکان را دارم که هر زمان که خواستم دست از کار کردن بکشم. اصلا یکی از ویژگیهای برتر فریلنسینگ همین است. خیلیها به غلط تصور میکنند که فقط زمانی در فریلنسینگ موفق میشوند که بی وقفه کار کنند چون کارفرما از آنها انتظار دارد که کار را به موقع تحویل دهند. البته در برخی موارد ضروری چنین چیزی صادق است ولی نه همیشه. در واقع شما میتوانید برای خودتان یک جدول کاری تهیه کنید و در آن زمانهایی هم برای تعطیلات و تفریح جای دهید. حتی میتوانید جدول خود را در اختیار کارفرما های خود به خصوص کارفرماهای ثابتتان بگذارید تا آنها هم بدانند شما چه زمانی آماده کار کردن هستید.
خود من گاهی اوقات دوست دارم از نوشتن دست بکشم. دوست دارم کلا فکرم را از این موضوع رها کنم و به کارهای دیگری مثل مطالعه و تفریح و گردش بپردازم. این اوقات را میتوان زمان شارژ کردن دانست. خود کارفرمای شما هم گاهی به تعطیلات میرود پس نباید فکر کنید که تعطیلات برای شما خوب نیست البته به شرطی که کارفرما را در جریان قرار دهید.
البته شما این حق را دارید که برای تامین آرامش خود اکثر راه های ارتباطی کاری خود را برای مدت موقتی قطع کنید اما لطفا سعی کنید ایمیلهایتان را پاسخ دهید. همانطور که میدانید در دسترس بودن فریلنسر برای کارفرما خیلی مهم است. ممکن است کارفرما کار خیلی مهمی داشته باشد، پس حداقل ایمیلها را متوقف نکنید و هر از چند گاهی به ایمیلهایتان سر بزنید و در صورت لزوم پاسخ ایمیلهای دریافتی را بدهید.
باید به این نکته اشاره کرد که دوری از تعطیلات یک دلیل دیگر هم دارد:
ترس:
هر کسی در زمانهای مختلف وابسته به شرایط این حس ترس را تجربه میکنند: ترس از واریز نشدن پول به حساب بانکی برای مدت طولانی، ترس از نداشتن شغل برای مدتی موقت، یا… در مورد این ترسها باید اعتراف کرد که ممکن است در اوایل دوران فریلنسینگ برای هر کسی پیش بیاید. اما واقعا هیچ احتیاجی به این ترس وجود ندارد. با استفاده از تکنیکهایی مثل مدیریت دقیق مالی و کاری میتوان با این ترسها مقابله کرد.
گرچه همیشه موقعیتهای ناخوشایند وجود دارند ولی شما باید همیشه برای این مواقع آماده باشید حتی اگر در حال حاضر هم اوضاع بر وفق مراد است، باز هم باید آینده نگری داشته باشید. ضمن اینکه نباید تا این حد هم بدبین باشید. به هر حال هر کاری ریسکهای خودش را دارد. مسلما خودتان کم کم میآموزید چگونه با این ترسها مقابله کنید.